englesko - srpski rečnik

englesko - srpski rečnik

mantis prevod

mantis

/ mæntɪs /

imenica

Množina reči mantis je mantis.

Sinonimi:
mantid

Sinonimi:
mantid

Prevedi mantis na: francuski · nemački

ETYM New Lat., from Greek mantis a prophet, akin to mainesthai to rave, be mad.
Grasshopperlike insect, having forelegs folded as if in prayer.
Any insect of the family Mantidae, related to cockroaches. Some species can reach a length of 20 cm/8 in. There are about 2,000 species of mantis, mainly tropical.
Mantises are often called “praying mantises” because of the way they hold their front legs, adapted for grasping prey, when at rest. The eggs are laid in Sept and hatch early in the following summer.
The 10 cm/4 in-long Chinese praying mantis, proficient at garden pest control, is now naturalized in North America.
Predacious long-bodied large-eyed insect of warm regions; rests with forelimbs raised as in prayer; SYN. mantid.

bogomoljka

ženski rodbube

Insekt iz reda ortoptera, na svetu živi oko 1.500 vrsta bogomoljki. Najveći broj ih je u tropskim predelima. Ali, ima ih po čitavoj Evropi, gde najčešće biraju topla i sunčana staništa s bujnom vegetacijom.
Najmilija hrana bogomoljki su skakavci i razni insekti tvrdokrilci. Toliko je proždrljiva da ni kada je zauzeta ležanjem na jajima ne propušta priliku da ugrabi nekog insekta za slastan zalogaj. Može za jedan dan da pojede tri skakavca, jednog pauka i jednog mužjaka bogomoljku.
Bogomoljka ima krila ali je slab letač, pa se uglavnom vere po grmlju ili travama. Posle onog monstruoznog sparivanja, ženka bogomoljka polaže jaja u grupice, najčešće na biljnu stabljiku, grančicu ili kamen. Oblaže ih lepljivim penušavim sekretom koji se stvrdnjava na vazduhu i kao sunđer štiti od spoljnih uticaja i time završava svoju ulogu majke. Iz jaja se izlegu larve, rastu, nekoliko puta se presvlače, ostavljaju tesnu košuljicu. Razvoji im je veoma sličana zelenim skakvcima ili popcima. Na kraju izrastu im krila. I ciklus krvožednog insekta se nastavlja. Mlade bogomoljke, tek što su se ispilile iz jaja, imaju dosta neprijatelja, ali najslađi su zalogaj mravima.
LJubavni par bogomoljki slavi svoju svadbu, dominira ženka, kako pojavom tako i načinom uživanja. Majušni, suvonjavi mužjak, upola manji od svoje neveste, nesigurnim pokretima iskazuje nežnost, kao da predoseća da kraj ljubavnog čina neće biti tako srećan kao početak. Jer, ljubav možda nigde tako brzo ne dođe i prođe kao među ovim čudnim insektima. NJihov kratkotrajni medeni mesec završava se kobno po mužjaka. Odmah posle ljubavnog čina, nevesta zgrabi mladoženju snažnim kandžama, otrgne mu glavu i spokojno ga proždere.
Ovaj insekt veoma vešto i hladnokrvno ubija druge insekte i njihove gusenice. Napada čak i manje ptice, poljske miševe i druge mnogo veće i snažnije životinje. Bogomoljka sve to može zahvaljujući prednjim snažno razvijenim nogama, konstruisanim tako da može privući neopreznu žrtvu u stravičan zagrljaj iz kojeg nema izlaza. Oštrim bodljama na prednjim nogama ona steže plen i nazubljenim kleštima secka na komade. Odmah zatim stupa u dejstvo snažan usni aparat kojim ga rastrže i proždire.
Kada se hrani, ovo čudovište potpuno miruje. Ukoči se na nekoj granici ili travi sa uzdignutom glavom i grudima, a prednje noge ispruži uvis, kao da se moli, pa je tako i dobila ime bogomoljka.
Tako nepokretna, bogomoljka vara vsoje žrtve. Teško je zapaziti bogomoljku jer poseduje vanrednu moć mimikrije - savršeno se prilagođava okolini. Kada ogladni dovoljno je da joj se približi leptir ili druga životinja, ona tada naglo trgne prednje noge i grabi plen. Iz njene smrtonosne klopke ne može se izvući ni hitri stršljen.

Da li ste možda tražili sličnu reč?

mantis · mantissa · minutes · monetise · monetize

Reč dana | 04.07.2022.

snow

boće

Gengesetz

caféine

Više od 500.000 poseta u toku meseca.
Pridruži nam se i ti.