englesko - srpski rečnik

englesko - srpski prevod

vitamin C
/ ˈvaɪtəmən ˈsiː /

imenicahemija

Sinonimi:
ascorbic acid

Prevedi vitamin C na: francuski · nemački

A vitamin found in fresh fruits (especially citrus fruits) and vegetables; prevents scurvy; SYN. ascorbic acid.
Another name for ascorbic acid.
A water-soluble vitamin C6H8O6 found in plants and especially in fruits and leafy vegetables or made synthetically and used in the prevention and treatment of scurvy and as an antioxidant for foods — called also ascorbic acid.

vitamin C

muški rodhemija

Ova čuvena aksorbinska kiselina ima glavnu ulogu u stvaranju kolagena koji je važan za rast i obnavljanje ćelija telesnog tkiva, desni, kostiju i krvnih sudova, štiti od raka i pomaže apsorpciju gvožđa. Deluje i kao prirodni laksativ, sprečava skorbut. Ubrzava zaceljivanje rana, opekotina i leči krvarenje desni. Popularan je zbog podizanja imuniteta u prevenciji od virusa i bakterija.
Nalazi se u južnom voću, bobičastom voću, karfiolu, krompiru, paprici i paradajzu, a ima ga i u zelenom povrću. Budući da se izlučuje iz organizma za dva do tri sata, važno ga je unositi što češće. Savetuje se oprez ako se spremate na bilo kakve analize krvi ili urina jer može da preinači rezultate testova, pa je potrebno svom lekaru naglasiti da ga uzimate, a nije naodmet znati da se u kombinaciji sa aspirinom izlučuje trostruko brže.

Da li ste možda tražili sličnu reč?

vitamin C · vitamin K · vitamin K1 · vitamin K2

Reč dana | 07.05.2021.

nog

masturpacija

Premiere

compromettant

Više od 500.000 poseta u toku meseca.
Pridruži nam se i ti.